Genoeg is Genoeg!

Geschreven op zondag 1 januari 2023

In de media was er één constante in 2022, het afgeven op ons politiek systeem.

Vaak van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Telkens ging men mee met de waan van de dag en werden meningsverschillen uitvergroot en werden compromissen systematisch voorgesteld als nederlagen of halfslachtig beleid. Het gaat zover dat de zelf verklaarde specialist Ivan De Vadder, naar eigen zeggen, tot wanhoop wordt gedreven door het gebrek aan beleid. Ook bij het jaaroverzicht kan hij moeilijk iets positiefs zeggen over de politiek in zijn geheel. Hij blijft het bestaan van meningsverschillen, normaal in een democratie, negatief bestempelen als kibbelen.

Vergeten zijn de miljarden uitgekeerde coronasteun, de gratis vaccinatiecampagne, de vermindering van de btw in de horeca, het sociaal energietarief voor twee miljoen Belgen, de energiesteun en ga zo maar door.

Als geheugensteuntje dat er wel degelijk aan beleid wordt gedaan volgt hieronder een greep van de maatregelen die op 1 januari 2023 van kracht zijn, allemaal ten gevolge van politieke beslissingen:

“Nettolonen minstens 600 euro hoger per jaar door aangepaste belastingschalen

Lonen van meer dan miljoen werknemers stijgen 11 procent Inkomensplafonds verhoogd voor weduwen met overlevingspensioen

Ongeveer 17.000 meewerkende echtgenoten krijgen toegang tot minimumpensioen

Koopkrachtpremie mogelijk in winstgevende bedrijven Invoering capaciteitstarief

Sociale tarieven voor elektriciteit en aardgas gaan omhoog

Prijs doktersbezoek stijgt naar 30 euro

Rookverbod treinstations wordt uitgebreid naar alle perrons

Hogere bedragen voor sociale toeslag van Groeipakket

Europese normen voor PFAS-verontreiniging in levensmiddelen

Premie voor zonnepanelen halveert

Fiscaal voordeel voor installeren van laadpalen wordt verlaagd

Verbod op aardgas bij grote nieuwbouw

Verplicht EPC voor middelgrote appartementsgebouwen Nieuwe huiseigenaars krijgen vijf jaar tijd voor energiezuinige renovaties

Diesel op basis van palm- en sojaolie wordt gebannen

Fiscale aftrekbaarheid brandstofkosten van plug-inhybride bedrijfswagens halveert

Langdurig werklozen moeten gemeenschapsdienst doen

Responsabilisering langdurig zieken gaat van start

Leerkrachten kunnen eenvoudiger terug naar de klas na lange ziekte

Maximale aantal uren studentenarbeid stijgt naar 600 Flexijobs worden vanaf 1 januari uitgebreid naar verschillende sectoren: sport, podiumkunsten, film, maar ook bepaalde ondersteunende functies in de zorg. Deze worden toegevoegd aan de horeca, de detailhandel (bakker, slager, supermarkt, etc.) of zelfs kapsalons

Fiscaal gunstregime voor auteursrechten teruggeschroefd

Kroatië treedt toe tot euro- en Schengenzone

Postzegels worden zo'n 15 procent duurder

Koffiecapsules mogen voortaan in Pmd-zak

  Zo zie je maar politiek heeft invloed op alle gebieden van ons leven.

Of het nu goede of slechte beslissingen zijn laat Ome Rik in het midden. Maar zet eens een andere plaat op en kijk naar wat er wél beslist is. In de wetenschap dat een compromis duizendmaal beter blijft dan een opgelegde dictatoriale maatregel die geen tegenspraak duldt. In moeilijke omstandigheden is er wel degelijk beleid, benoem dat dan ook.

Typerend is de opmerking die een partijvoorzitter me maakte: ’als ik iets kwaads zeg over een collega dan wordt dit direct door de media opgepikt en breed uitgespreid. Lanceer ik een perscommuniqué met voorstellen om de armoede te bestrijden dan hoor ik niets’.

Dat het huidig politiek bestel verantwoordelijk wordt gesteld voor de opkomst van rechts tot extreem rechts nationalisme is ook kort door de bocht. Voorbij wordt gegaan aan het toenemende individualisering, het eigen belang eerst, het wegvallen van verbondenheid, de globalisering, de vaak nefaste invloed van de zogenaamde ‘sociale media’.

En dan spreken we nog niet over de onzekerheid die gewapende conflicten over heel de wereld en de klimaatcrisis met zich mee brengen. Kritisch zijn mag en moet, maar laten we het kind met het badwater niet weggooien. De geschiedenis leert ons waartoe ondergraven van de democratie kan leiden.

Woorden doen er aan toe, je oogst wat je zaait.

Stop het sluipend gif.

Genoeg is Genoeg!